Zen Cloud

PR - Marketing - Social Media

A vásárlási rohamok pszichológiája

2021. november 02. 18:02 - Zsanett Bolgár

Közeledik a Black Friday, amikor az agyad minden mást kizár

Amikor azok a varázslatos piros, netán még villogó akciós táblák becsalogatnak egy-egy boltba vagy hirtelen egy webáruházban találod magad, az agyad minden mást elfelejt. Szükséges? Nem igazán. Akarod? Igen, akarom. Átadod magad teljes mértékben a vásárlásnak és a megszerzés örömének. A Black Friday jól ki van találva, hiszen az emberek a karácsony közeledtével átállnak vásárló üzemmódba, ilyenkor termékek milliárdjai kelnek el a polcokról.

person-searching-black-friday-sales-smartphone_k.png

Agyunkban aktiválódik a vásárlással egy jutalmazási rendszer, amely annyira erős, hogy abban a pillanatban minden mást elfelejtünk mellette. Az olyan szavak, mint az „akció", a „kedvezmény" vagy az „ajánlat”, sokkal jobban aktiválják a jutalmazási rendszert, a szükségesség pedig figyelmen kívül marad.

Tudtad, hogy az agy automatikusan társítja a piros akciós jeleket a kedvezményekhez?

Kereskedőként jó, ha észben tartod:
Ha egyes termékeket piros árcímkével árusítasz, még akkor is abból fogsz a legtöbbet eladni a nap végére, ha nem adtál rá kedvezményt.

Vásárlóként erre figyelj, ha nem akarsz szükségtelen dolgokat vásárolni:
Hagyj időt magadnak, mielőtt ténylegesen megvásárlod a terméket. Menj ki az üzletből, kattints el a webáruházról, tegyél egy kört vagy olvass el egy jó cikket. Ez időt ad az agy racionális részének a szükségesség kiszámítására. 30 perc elteltével valószínűleg a felét sem szeretnéd annak, ami eredetileg a kosaradban volt.

woman-enjoy-shopping-concept_k.png
Azzal is jó, ha tisztában vagy, hogy a készpénzes vásárlás esetén agyadban realizálódik a veszteség élménye, amely bankkártyás fizetés esetén kevésbé meghatározó. A készpénzes vásárlás egy tudatos fék lehet számodra, hogy ne költs többet annál, mint amennyit valójában szeretnél.

Egyesek számára a vásárlás komoly függőséggé válhat. Rengeteg cuccuk van otthon, amit soha nem is fognak még csak kicsomagolni sem. Ne ess Te is ebbe a csapdába! Vásárolj tudatosan! 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zencloudmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr516743686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2021.11.03. 21:20:20

"Közeledik a Black Friday, amikor az agyad minden mást kizár."

A régi szép idők, amikor azt sem tudtuk, hogy az a blek frájdéj. Szegény Kádár, ha ma élne!

midnightcoder2 2021.11.04. 09:51:22

@Visceroid: Itt sem tudod, mert hogy kis hazánkban soha nem volt. Nálunk soha nem volt készletkisöprés, idehaza vagy külsõ raktáron van a termék (= hamarosan elkezdik legyártani Kínában) vagy eladják a 3 éves éves tabletet a nagyinak aki a szakértõ eladó urat kérdezi meg hogy melyik típus is lenne a legjobb karácsonyra a kisunokájának.

erol 2021.11.04. 09:56:20

Ja, a hülyéknek biztos bepörög az agya, én pl utálok vásárolni és leszarom az akciókat.

eßemfaßom meg áll 2021.11.04. 17:47:00

Lécci pl az én nevembe ne beszélj. Nem mindenki konzumidióta.
süti beállítások módosítása