Zen Cloud

PR - Marketing - Social Media

Migráns aszfaltrajzok gyermeki önkifejezésétől a profizmusig

2015. augusztus 22. 14:20 - Zsanett Bolgár

Ki ne hallott volna a nemrég nagy port kavaró botrányos rendeletről, melynek fókuszába migráns gyerekek aszfaltrajzai kerültek. Vajon kiket zavarhatott? Akkor is, ha a hírt később cáfolták. A sok-sok támogató és megannyi ellenvéleményen túl nézzük meg, mi késztette a zaklatott, hazájuktól távol kerülő, talajtvesztett gyermekeket arra, hogy a borzalmakat ilyen eszközzel adják ki magukból.
image_32.jpg

 A rajz lélektani hatása

Számos kutatás bizonyította már, hogy a tudatosan elzárt, fájó vagy rémisztő érzelem, esemény, történés feltérképezésének célravezető eszköze a nonverbális kommunikáció tanulmányozása. Ide tartozik a rajz is. A rajzok megfigyelésével elénk tárul az ember, a gyermek lelkivilága, rejtett érzelmei és minden, amiről nehéz beszélni. Migráns gyerekek esetében a beszéd amúgy is korlátozott olyan országokban, ahol nem értik az anyanyelvüket. Természetes reakció tőlük, ha krétát ajándékoznak nekik, akkor a tudatalattiból az erőltetett menet és borzalmak után előkerülnek a kikívánkozó, feldolgozandó emlékek. A migráns gyerekek emlékei sajnos nem egy napsütéses zöld rét, aranyos állatokban bővelkedő erdő vagy egy szép napsütötte házikó, gondos kerítéssel, játszadozó pajtásakkal, hanem a háború, a veszteség, a bizonytalanság, az éhezés, a szomjúság és a halál... Nem kívánom egy gyereknek sem átélni egyiket sem azon okok közül, amiért most ők közöttünk vannak, elhagyták hazájukat. Nem mennék bele most a különbőző összeesküvés-elméletek valós vagy vélt tényeinek boncolásába, maradok csak a gyerekek rajzainál.

Az európai gyerek aszfaltrajzai:

image_33.jpg

image_35.jpg

A migráns, szüleivel a háború elől menekülő, gyermek rajza:

image_36.jpg

A művészi önkifejezés rendkívül fontos eleme az egészséges énfejlődésnek, és bármilyen formáját vétek lenne tiltani, főleg egy krétarajznál, amelyet elmos az első eső vagy egy vödör víz. Csupán néhány órát, napot megélő rajz egy gyerek ki nem mondott, szavakkal ki nem fejezhető fájdalmai feldolgozásának fontos eszköze. Ki tudja, talán évek múlva ezen gyerekek közül kerülnek ki korunk új generációs művészei. 

A lelki részek ecsetelése után nézzünk meg egy igazi művészt, lássuk hova fejlődhet felnőttként egy krétával játszadozó gyermek, aki a Renault megrendelésére alkotta meg Guiness rekordot érő aszfaltrajzait mintegy 4000 m2-en. 

Francois Abélanet Lyonban készítette el nagyszabású aszfaltrajzát, amelyről elmondhatjuk, hogy a 3D street art, utcai művészet kihagyhatatlan darabja, érdemes vetni a képekre néhány pillantást:

image_37.jpg

 image_38.jpg

 image_39.jpg

 image_40.jpg

image_41.jpg

image_42.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zencloudmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr237725352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása