Zen Cloud

PR - Marketing - Social Media

Kifogy a világ az édesvízből!

2022. július 05. 09:50 - Zsanett Bolgár

A környezetvédelmi kérdések, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, az erdőirtás és a veszélyeztetett fajok egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. A kiszáradt Vekeri-tó Debrecenben súlyos problémákat vet fel, és előirányozza az elkerülhetetlennek tűnő, ökológiai katasztrófákkal járó, nem túl kecsegtető jövőt.

dry_lake_zencloud_blog.png

Hazánkban is felütötte fejét idén nyáron a szárazság, főként az ország keleti részén, de ez sajnos nem egyedülálló és nem olyan folyamat, ami itt véget is ér. Összeszedtem néhány tavat és kisebb tengert a nagyvilágból, amely előreláthatóan néhány évtizeden belül eltűnik vagy már ki is száradt. Az okok eltérőek, de a legtöbb esetben a szárazság, az erdőirtás, a túllegeltetés, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás vagy a vízelterelés miatt következik be a katasztrófa. Érdekel ez valakit is? Azok az emberek, akik a tavak közelében élnek, és onnan veszik a táplálékukat, az ivóvizet vagy vállalkozásuk bevétele függ tőle, szinte biztosan mindent megtennének, hogy ez nem történjen meg.

A teljesség igénye nélkül itt egy 10+1-es lista a világ minden tájáról kiszáradóban lévő tavakról, tengerekről, azért, hogy ébredjünk fel, a változás elkerülhetetlen, rajtunk áll, mit teszünk meg azért, hogy lassítsuk, helyreállítsuk vagy amit lehet, elkerüljük! 


1. Tahoe-tó

Észak-Amerika legnagyobb alpesi tava, a gyönyörű Tahoe-tó, a Sierra Nevada gyöngyszeme az elmúlt években sokat szenvedett a szárazság, a futótüzek, a szennyezés, a szemét és az éghajlatváltozás miatt, mégis a túl kevés víz a tó legnagyobb problémája. 2021-ben a Tahoe-tó vízszintje a természetes perem alá süllyedt. A nyári hónapokban a Tahoe-tó párolgása következtében naponta körülbelül egy hüvelyknyi vizet veszít, amely párolgási sebesség négyszerese a korábbinak. Ha ez a tendencia folytatódik, a Tahoe-tó szikes tóvá válhat, amely folyamatosan zsugorodik.

tahoe_to_zencloudblog.png

2. Csád-tó

Drámai környezeti változás sújtotta Afrikát az elmúlt évtizedekben, és a Csád-tó zsugorodása ennek a küszöbön álló katasztrófának az elsődleges érintettje. A Csád-tó, amely egykor a Kaszpi-tenger méretű volt, Afrika nyugat-középső részén található, az 1960-as évek óta víztömegének mintegy 95 százalékát elveszítette. 2007 óta azonban ismét növekedésnek indult a víztömege, így talán a Csád-tó nem fog egyhamar teljesen eltűnni, ám ha nem kezelik az olyan problémákat, mint az emberek általi túlhasználat, az éghajlatváltozás és az elsivatagosodás, akkor annak súlyos következményei lesznek.

chad_lake_zencloudmediablog.png

3. Penuelas-tó

Chile középső része katasztrofális szárazságba süllyedt, az elmúlt 400 évben nem is volt ehhez fogható. A Penuelas-tó egykor 38 000 olimpiai úszómedence megtöltéséhez elegendő vizet tartalmazott, és mára szinte teljesen kiszáradt, ezáltal súlyos vízhiányt okozva a környék városaiban. A szakértők a szárazságot az üvegházhatású gázok, az Antarktisz feletti ózonréteg elvékonyodásával magyarázzák, ami csökkenti a viharok számát Chile partjainál. A Chilei Egyetem agrárkutatói jelentése szerint a régióban 30 százalékkal kevesebb víz lesz a következő 30 évben, így a szárazság évtizedekkel tovább is tarthat.

4. Sawa-tó

Az egykor turisztikai attrakció, vizes élőhely a vándormadarak számára, valamint a dél-iraki Samawa város ivóvízforrása, a Sawa-tó egyetlen vízforrása a csapadék és a közeli Eufrátesz folyóból szivárgó víz volt, de a szárazság és az elterelődött talajvíz pusztulást jelentett ennek a tónak. Ma már alig több, mint egy sártócsa egy hatalmas, száraz síkságon, ahol a szemét halomban van szétszórva, és úgy tűnik, egyetlen személy vagy kormányzati szerv sem törődik a kitakarításával.

5. Galileai-tenger

Az Izrael északkeleti részén található Galileai-tenger, számos bibliai utalás helyszíne, rohamos ütemben zsugorodik. Annak ellenére, hogy a tavat természetes források és a Jordán is táplálja, az izraeli és jordániai népesség növekedése, valamint a 2018 óta tapasztalható szárazság drámai módon csökkentette a tó szintjét. Ha a szintje eléri az úgynevezett fekete vonalat (214 méterrel a tengerszint alatt), már nem lehet több vizet kiszivattyúzni a tóból, a vízi pedig sóssá válik. Tervek vannak a megmentésére, de hatalmas anyagi forrásokat emésztene el, így a jövő kérdése marad, mit tesznek meg érte.

galilee_zencloudblog.png

6. Aral-tó

A Kazahsztán és Üzbegisztán között található Aral-tó a világ négy legnagyobb tavának egyike volt még 1989-ben. Az egykor több mint 26 000 négyzetmérföldes területen elterülő Aral-tó ma már csak körülbelül 10 százaléka eredeti méretének és négy különálló víztestre szakadt. Ennek a kiszáradásnak a fő oka az, hogy az 1940-es évek óta a tavat tápláló víz nagy részét mezőgazdasági hasznosításra fordították, elsősorban gyapot, rizs, dinnye és gabonatermesztésre. Ez tönkretette a halászatot, ráadásul a rosszul megépített öntözőcsatornák miatt az elvezetett víz 30-75%-a pocsékba ment. Most az Aral-tó megmaradt vize sokkal sósabb és szennyezettebb, ezért gyakorlatilag használhatatlan. A legszomorúbb az, hogy a környéken élők beletörődtek az Aral-tó sorsába, így bármelyik nap teljesen kiszáradhat.

aral_zencloudblog.png

7. Tanganyika-tó

Az afrikai Nagy-tavak egyike, a Tanganyika-tó Tanzániában található, térfogatát tekintve a világ második legnagyobb tava; némelyek ősi tónak is tartják, több mint egymillió éve keletkezhetett. A tó számos növényt, állatot és embert tart fenn. A tó termőképessége azonban az 1800-as évek óta folyamatosan csökken. A Tanganyika-tó végső pusztulása évtizedeken vagy akár éveken belül is bekövetkezhet.

8. A Holt-tenger

Az Izrael és Jordánia által határolt Holt-tenger, több mint 1400 lábbal a tengerszint alatt, a világ legalacsonyabb pontja a szárazföldön. Ez a hiper sós víztest kevés életet támogat, innen van a neve is. A víz azonban, bár halott, évezredek óta vonzza a turistákat. Körülbelül 2000 évvel ezelőtt Nagy Heródes jött ide, hogy igyon a híresen egészséges vízéből. Sajnos a Holt-tenger drámaian összezsugorodott az utóbbi években, főként azért, mert a Jordán, a Holt-tenger fő vízforrása – a csekély csapadéktól eltekintve – áramlását csökkentették mezőgazdasági felhasználás miatt.

dead_sea_zencloudblog.png
9. Titicaca-tó

A Peru és Bolívia között elterülő gyönyörű Titicaca-tó az Andok tetején ül, több mint 12 000 láb magasságban; ez a legnagyobb tó Dél-Amerikában, és területe több mint 3200 négyzetmérföld. Bár a tó kiszáradása nem tűnik kimagasló veszélynek, vízszintje 2000 óta csökkent, mivel az esős évszakok rövidülnek, a gleccserek pedig zsugorodnak a környéken, csökkentve a tóba való beáramlást.

10. Poyang-tó

A délkelet-kínai Jiangxi tartományban található Poyang-tó Kína legnagyobb édesvizű tava. A közelmúltban a Poyang-tó 1400 négyzetmérföldet is betöltött, 2012-ben már csak körülbelül 77 négyzetmérföldet, 2016-ban pedig majdnem teljesen kiszáradt. A szárazság, a homokbányászat és a gát víztárolása felelős a tó felszínének drámai zsugorodásáért. Tervben van egy gát építése, hogy a tó szintjét könnyebben meg lehessen tartani, de ez az építkezés pusztító hatással lehet a helyi vadon élő állatokra, különösen a kihalás közelébe kerülő kínai uszony nélküli delfinre. A tavat egyfajta kínai Bermuda-háromszögnek tekintik, mert rengeteg hajó tűnt el itt, köztük egy japán haditengerészeti hajó, amely 200 tengerészt szállított a második világháború alatt.

+1 Albert-tó

Az ausztráliai Albert-tó egy mesterséges tó, amelyet 1868-ban hoztak létre. Legfeljebb 10-12 láb mélységben van, és a vízszintje az elmúlt években drámaian esett az elhúzódó szárazság miatt. Valójában csak az időnkénti heves esőzések töltöttek annyi vizet a tóba, hogy megakadályozzák a teljes kiszáradást. Utoljára 2005-ben tekintették teljesen megteltnek a tavat. Az elmúlt években az iszapot eltávolították a tó fenekéről, hogy javítsák a tó mélységét.

Tegyük meg, amit megtehetünk, akár kicsiben is. Szeretném ezzel a cikkel felnyitni a szemeteket, hogy gond van a világban, amelynek egy része emberi mulasztás és túlhasználás, nem mindenért okolható a természet. Abban hiszek, ha én megteszem, és odafigyelek az ökológiai lábnyomomra, hatással vagyok a környezetemre, így a közvetlen környezetemben élő emberek egy része is megteszi, ők ugyancsak hatással vannak még több emberre, és így tovább... Ébresztő, a tévesen sokáig korlátlannak vélt természeti források hamarosan kimerülnek! 


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zencloudmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr1017875237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bordon 2022.07.07. 07:28:21

Vekeri-tó Debrecen mellett az mindig is egy pocsolya volt, lényegében egy horgásztó, amit az eső töltött fel néha. Szerintem nem egy nagyon volt természtes folyó, patak, ami táplálta. Ha eltűnik, az se fog fájni senkinek. Nem említhető egy lapon a nagyobb tavakkal, amik az azokba ömlő folyókat tápláló gleccserek elolvadása miatt tűnnek el.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.07.07. 10:29:57

Az édesvíz nem fogy el, mennyisége csak a csapadék mennyiségétől függ. Ha egy tó kiszárad, annak vize máshol csapadék formájában megjelenik, vagyis csak átrendeződik az elérhetőség. Ez az átrendeződés a tényleges probléma.

gigabursch 2022.07.07. 11:02:49

Istenem!

Nem lehetne az, hogy az amúgy érdekes helyek kapcsán elkerüljük az amerikai Wiki idióta lefordítását???
Hüvelyk, nêgyzetmérföld (melyik?!), olimpiai úszómedence (melyik fina szabvány szerint).

Szerintem fuss neki még egyszer és javítás ki.
Amúgy Magyarországon 1981 óta kötelező az SI mértékegység-rendszer használata.
Csak szólok...

totii 2022.07.07. 11:34:48

@gigabursch: Nem hiszem, hogy a kötelezőség a blogokra kiterjed :) De valóban jó kérdés, hogy egy négyzetmérföld hány hold, egy láb hány arasz, egy gallon hány icce? :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.07.07. 13:19:08

@totii:

Az überokosnak szánt kötekedésednek akkor lenne értelme, ha az icce, az arasz és a hold legalább Magyarországon hivatalosan használatis SI mértékegységek lennének. Megsúgom neked, hogy már a parasztok is hektárban számolnak, nem holdban.

"Nem hiszem, hogy a kötelezőség a blogokra kiterjed"

Valóban, igazad van. Nem kötelező úgy írni, hogy az érthető legyen.

gigabursch 2022.07.07. 19:21:18

@totii:
Szerintem keresd meg a jogszabályt...
...és utána olvasd el, majd értelmezd.
süti beállítások módosítása