Zen Cloud

PR - Marketing - Social Media

COVID-19: A modern bábeli torony?

2020. március 25. 14:27 - Zsanett Bolgár

Európa fertőző betegségekről szóló történelmének térképén a pestis és spanyolnátha pusztítása után most helyet kell hogy kapjon egy modernkori vírus, a COVID-19 is. Ha már történelem, akkor vizsgáljuk meg, hogyan hatnak a járványok megjelenésük után. Tudjuk, hogy a pandémiák nemcsak hatalmas birodalmakat pusztítottak el, hanem megváltoztatták a politikát, átalakítottak gazdasági rendszereket, társadalmi értékeket és irányt mutattak a tudománynak is.

covid-19_1660469317-1.jpg

Az utolsó ilyen ismert járvány Európában a XX. század elején megjelenő spanyolnátha volt. Az Észak-Amerikából származó spanyolnátha 500 millió embert, vagyis a világ népességének körülbelül egynegyedét fertőzte meg akkoriban, és akár 100 millió ember halálát is okozhatta.

A spanyolnáthánál pusztítóbb volt a pestis, más néven a Fekete Halál, amely Európában a XIV. század elején tetőzött. A világjárvány 500 millió emberből világszerte 200 millió ember halálát okozta!

A koronavírusnál még ilyen számaink nincsenek, nem vagyunk a végén, nem egyértelmű, meddig tart és milyen hatásai lesznek, de az biztos, hogy nagyban fog változtatni az emberek gondolkodásmódján, ezen keresztül pedig rendszerek fognak átalakulni.

Nézzük sorra a pandémiék hatásait gazdasági, politikai és szociokulturális vonalon:

1. Gazdasági vonal

A Fekete Halál sok fiatalt és jobbágyot ölt meg, amelynek következtében hiány lépett fel a mezőgazdasági munkások körében. Miközben nehézségeket okozott a társadalmilag sebezhetők számára, a pandémia javította a betegséget túlélő munkaerő helyzetét is.

blackdeathengraving-58c9617c3df78c353cabc544.jpg

A munkaerő jelentős csökkenése új, kevésbé munkaerőigényes iparágakat hozott létre, és irónikus módon sok európainak a XV. század a jólét és az új lehetőségek kora lett ezáltal. 

2. Politikai vonal

A pestis politikai hatása súlyosabb volt a gazdasági hatásnál. Kínából vagy Közép-Ázsiából származó járvány, a Fekete Halál a Selyemút mentén terjedt, 1343-ig elérte a Krím-félszigetet, majd bolhákon keresztül eljutott a Földközi-tengerre. Valószínűsíthetően a pestis okozta a Mongol és az egyiptomi Mamluk Birodalom összeomlását.

Ha a koronavírust nem sikerül rövid időn belül megfékezni, hatással lesz Kína, Európa és az Egyesült Államok politikai rendszereire is. A károsodás súlyossága attól függ, hogy mennyi ideig tart a járvány.

3. Szociokulturális vonal

A pestis antiszemitizmust okozott Európában. Sok keresztény azt hitte, hogy ez Isten haragjának következménye, és azzal vádolták a zsidókat, hogy mérgezték a vízellátást, hogy tönkretegyék az európai civilizációt. A COVID-19 esetében fennáll annak a veszélye is, hogy a világon növekedhet a Kína iránt érzett ellenszenv is.

Az új koronavírus-járvány Bábel tornya történetét is eszünkbe juttatja. Az egész világon egy nyelvet beszéltek, de az Úr büntetésképp ezeket összekeverte, hogy többé ne érthessék egymást az emberek.

meaning-of-the-tower-of-babel.jpg
A közös nyelv a XXI. században a globalizációra utalhat. A Szovjetunió pusztulása után azt mondták, hogy a történelem véget ért és a világ lapos. A történelem nem ért véget és a világ még mindig kerek. A gazdaságok globalizálódhatnak, de a szív és az elme már nem olyan könnyen.

Noha a COVID-19 nem fogja megállítani a gazdasági globalizáció ütemét, lelassítja a politikai globalizáció folyamatát, és a szociokulturális globalizációt szinte lehetetlenné teszi, legalábbis egyelőre.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zencloudmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr4015556322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2020.03.26. 20:05:26

Azert az elgondolkodtato, hogy milyen "frankon" osszejonnek mostanaban a termeszeti katasztrofak.
Es nem aprozzak el: Az evszazad tuzveszei tavaly nyaron, es osszel; foldrenges Horvatorszagban, ami azert eleg nagy teruletet erintett, ez a "kis" jarvanyocska, ami jatszi konnyedseggel hazavagja az egesz vilag gazdasagat, es gyakorlatilag megszunteti a demokratikus jellegu berendezkedest mindenhol a vilagon. Saskajarasok Afrikaban, stb.
Sokan a vilagveget kiabaljak, hogy eljon 2000ben, 2012ben, satobbi. Meg mindenfele bolygoegyuttallasokrol fantazialnak. Aztan amikor egyszercsak tenyleg eljon, senki se veszi eszre, mert nem ugy jon el, hogy egy nagy csattanassal, hanem szepen lassan, lepesrol lepesre vege lesz a vilagnak, es mire az emberiseg eszbe kap, szevasz, Konyec Filmu. Minden ellenintezkedes ujabb es ujabb szenvedest szul. Ha nem teszunk semmit az is. A hatalomehseg miatt rossz fele kapalozik az emberiseg.
Olyan ez, mint a fekete lyukak. Egy kicsi, nehany csillagtomegu fekete lyuk eleg eroszakosan szettepi a belehullo urhajot, mert a terben hirtelen valtozo tergorbulet olyan arapalykelto eroket hoz letre, ami atomjaira szed mindent. Egy hatalmas, galaxismagot alkoto fekete lyuknal viszont eszre se veszi az ember, hogy atlepte az esemenyhorizontot, csak ha kinez az ablakon, es latja maga mogott bezarulni a meghajlo teret.
Az emberiseg egy hatalmas fekete lyuk fele szaguld, csendben suhanva az uressegben.
Ideje kinezni az ablakon vegre, es tenni valamit. Nem kifele kell kapalozni egy fekete lyukbol, mert a gravitacio sose farad el, sose fogy el az uzemanyaga. Oldalra, mas iranyba kell, mert csak ugy lehet sebesseget nyerni, meg mielott elerjuk az esemenyhorizontot. Alternativ megoldasokat is kell keresni, mert igy legalabb annyi halott lesz, mintha hagynank elterjedni a jarvanyt a maga utjan.
süti beállítások módosítása